On-line knjižnice, kazališta, izložbe, koncerti

U vrijeme izolacije, kada nam je svima naloženo da ostanemo kod kuće, najbolje što možemo napraviti je posvetiti se sebi. To često zaboravljamo, obuzeti svakodnevnim obavezama. Sada imamo dovoljno vremena. Zavirite na police svoje kućne biblioteke, slažite puzle ili zaigrajte neku društvenu igru s vašom obitelji, isprobavajte toliko željene recepte za koje nikada niste imali vremena (možda otkrijete skrivenog kuhara u sebi), iskoristite na najbolji mogući način ovu izolaciju i jednostavno se odmorite.

Srećom, živimo u doba interneta kada, iako smo primorani ostati kod kuće, možemo biti povezani sa cijelim svijetom, pa i događanjima, doduše virtualnim. Virtualne knjižnice, virtualni koncerti, virtualne predstave, izložbe… Istražili smo na koji način si možete obogatiti dane u izolaciji i uživati u omiljenim kulturnim poslasticama.

KNJIGE

U hrvatskoj postoje mnoge platforme putem kojih možete posuditi, kupiti ili besplatnno preuzeti željeni naslov.

Elektroničke knjige

Jedna od takvih platformi je BEK (Besplatne Elektroničke Knjige). Riječ je o platformi koja je pokrenuta 2001. godine, a sastoji se od četiri biblioteke: „Online“, „Mali rakun“, „elektroDAF“ i  „elektroRI“. U okviru biblioteke „Online“ objavljuju se naslovi uglednih, višestruko nagrađivanih i/ili antologiziranih suvremenih hrvatskih autorica i autora. U okviru biblioteke „Mali rakun“ objavljuju se naslovi mladih i/ili još uvijek nedovoljno afirmiranih hrvatskih autorica i autora. U okviru biblioteke „elektroDAF“ objavljuju se klasici anarhističke misli, kako oni s književnim predznakom (Henry David Thoreau, Emma Goldman, William Morris, Voltairine de Cleyre), tako i oni s teorijskim, dok se u okviru biblioteke „elektroRI“ objavljuju se pjesnički i prozni naslovi suvremenih riječkih autorica i autora, kako onih afirmiranih i nagrađivanih na lokalnoj i nacionalnoj razini, tako i onih mladih i/ili još uvijek nedovoljno afirmiranih, a pokrenuta je uz financijsku potporu Grada Rijeke. Nadamo se da ćete pronaći nešto za sebe i uživati u romanima hrvatskih autora.

Lektire za osnovnu i srednju školu

Budući da su knjižnice zatvorene, a škola se prebacila u virtualni svijet, vrijeme je, ako već niste, da svoju djecu prijavite na portal eLektire. Tu ćete naći cjelovite knjige u e-izdanju kojima se možete služiti dok knjižnice u našim gradovima ponovno ne otvore svoja vrata.

Ako mislite da je baš sada pravo vrijeme da nadoknadite klasike iz srednje škole, svakako posjetite i Projekt Gutenberg. To je online repozitorij s više od 50.000 tisuća najpoznatijih književnih djela kojima su istekla autorska prava, ali ne i šarm zbog kojeg su i postale klasici. Za većinu naslova ovdje možete naći formate za sve vaše uređaje – za mobitele i tablete odaberite datoteke s nazivom EPUB, s računala vam je najbolje čitati tekstove na kojima piše HTML, a Kindle verzije ćete prepoznati jer se upravo tako i zovu.

Posudba e-knjiga

Ako ste učlanjeni u neku od gradskih knjižnica u vašem gradu, možete se služiti posudbom e-knjige. Knjižnice grada Zagreba nude posudbu e-knjige putem Zaki Book aplikacije. Detaljnije upute možete potražiti na mrežnim stranicama Knjižnica grada Zagreba. Trenutno je dostupno više od 600 naslova e-knjige za posudbu.

Gradske knjižnice u Istarskoj županiji nude posudbu e-knjiga putem platforme iBiblos. Riječ je o platformi koja omogućuje posudbu elektroničkih knjiga za članove gradskih knjižnica u Istarskoj županiji. Riječ je o digitalnoj platformi za posudbu e-knjiga na hrvatskom jeziku koja omogućava čitanje novih i popularnih naslova raznih žanrova beletristike i publicistike na elektroničkim uređajima.

Gradska knjižnica i čitaonica Pula priključila se projektu Talijanska digitalna knjižnica u IstriLa biblioteca digitale italiana in Istria koju predvodi koparska Središnja knjižnica Srečka Vilhara – Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper u suradnji s MLOL-om (MediaLibraryOnline), rastućom platformom za digitalnu posudbu knjiga za narodne, sveučilišne i školske knjižnice. Pristupite stranici http://capodistria.medialibrary.it i jednostavnim klikom miša besplatno skinite e-knjige na vaš tablet, pametni telefon ili osobno računalo, poslušate audioknjigu, prolistate dnevni tisak i periodične publikacije online.

Članovima Gradske knjižnice Rijeka dostupna je aplikacija ZaKi Book. Aplikacija ZaKi Book (ZaKi je inače naziv knjižničnog informacijskog sustava koji stoji u pozadini cijelog svakodnevnog rada knjižnice/kataloga) spremna je za slobodno preuzimanje u Google Play Storeu (Android uređaji), Microsoft Storeu (Windows 10) i App Storeu (iOS uređaji), a potom ju mogu koristiti svi učlanjeni korisnici Gradske knjižnice Rijeka upisom broja članske iskaznice i PIN-a.

Gradska knjižnica “Ivan Goran Kovačić” iz Karlovca također nudi posudbu e-knjiga za svoje članove. Posudbi možete pristupiti putem aplikacije ZaKi Book na sljedećem linku http://www.gkka.hr/e-knjiga/.

Bez obzira na mogućnost izbora e-knjiga, vi i dalje želite čitati pravu knjigu u rukama? Naši suradnici, izdavačka kuća Planetopija, nudi brojne novitete s područja osobnog razvoja i holističkog pristupa zdravlju, prehrane, duhovnosti, ekologije. U vrijeme izolacije također nudi brojne popuste te besplatnu dostavu. Ako želite obogatiti vašu kućnu biblioteku, eto vam prilike.

No, što sad kad znate gdje sve možete posuditi ili kupitie-knjigu, ali vam nedostaje inspiracije? U tom se slučaju uvijek možete osloniti na Goodreads, najveću društvenu platformu za literarne ljubitelje gdje možete bilježiti dojmove o pročitanim naslovima i uz preporuke otkrivati nove.

IZLOŽBE

Imali ste u planu posjetiti neku od postavljenih izložbi u vašem gradu. Ne očajavajte, jer to možete učiniti i sjedeći u fotelji vašeg doma. Na stranicama Ministarstva kultureRepublike Hrvatske našli smo niz virtualnih izložbi u gotovo svim hrvatskim gradovim  koje možete posjetiti i pogledati. Možda kao obitelj niste nikada zajedno otišli na izložbu, eto vam prilike za to. Klikom na link https://www.min-kulture.hr/default.aspx?id=24320 izaberite izložbu i grad i otputujte bar na tren, virtualno.

Također, možete otići i u neke od poznatih svjetskih muzeja i pogledati njihove postave i izložbe. Googleova platforma Arts & Culture ima digitalnu dokumentaciju s više od 1 200 međunarodnih institucija. Nudi sve, od virtualnih vodstava do slika visoke razlučivosti. Možete pretraživati umjetnike ili povijesna razdoblja umjetnosti, pregledavati muzeje iz određene zemlje ili pregledavati svoje lokalno područje u prikazu karte. Institucije uključene u platformu su velika imena poput muzeja umjetnosti Metropolitan, muzeja Solomona R. Guggenheima u New Yorku i galerije Uffizi u Firenci, kao i manji, ali popularni prostori poput amsterdamskog muzeja Van Gogh i Calouste Gulbenkian u Lisabonu. Uz sve nabrojane, možete posjetiti i neke od ovih koji se nalaze na sljedećem linku https://www.smithsonianmag.com/smart-news/ten-museums-you-can-virtually-visit-180974443/.

KAZALIŠTA

Sada je idealno vrijeme za svoje privatno kazalište u kući. Možete čak grickati kokice i ispijati omiljeni napitak dok uživate u predstavi (što u kazalištu ne biste smjeli). Na već spomenutoj stranci Ministarstva kulture pronašli smo niz preporuka gdje možete pogletati koju predstavu. Za više informacija kliknite OVDJE.

Naišli smo na jednu zanimljivost koja je nastala upravo ovih dana, inspirirana izolaijom. Domaći kulturni radnici okupljeni oko Apela za nezavisnu kulturnu scenu odlučili su dane u izolaciji provesti radeći ono što najbolje znaju. Pokrenuli su projekt KUD Nikud i zadali si izazov da kreativno interpretiraju umjetnička djela. Otvorili su YouTube kanal KUD Nikud na kojem će svakog dana objavljivati originala sadržaj domaćih umjetnika svih disciplina.

KONCERTI

Virtualni koncerti sve su popularniji na društvenim mrežama. Talijanska pjevačica Laura Pausini i pjevač Tiziano Ferro ovih su dana, svatko iz svog doma, ali povezani videopozivom, poslali u svijet glazbeni uradak kako bi oraspoložili naciju i dali podršku svojim sunarodnjacima. Takvih je primjeta na Instagramu sve više. Brojne se poznate osobe okupljaju, udružuju virtualno i na taj način unose dozu zabave u ovo vrijeme karntene.

Niall Horan je izveo koncert iz svog doma, za projekt “Together at Home” Svjetske zdravstvene organizacije i Global Citizena. Prve koncerte su obavili Chris Martin, John Legend (uz pomoć supruge i kćeri) i Charlie Puth. Niall je odlučio svima koji su zapeli doma odsvirati miks starih pjesama i novih s “Heartbreak Weathera”:  “Slow Hands”, “No Judgment”, “Nice To Meet Ya”, “This Town”, “Flicker” i “Black and White”.

Njpoznatiji hrvatski gitarist, kompozitor, muzički producent i aranžer Ante Gelo, na svom je Facebook profilu pozvao sve da ostanu kod kuće, a muzičari će se pobrinuti da im ne bude dosadno za vrijeme trajanja karantene. Svoj je nastup iz svog doma započeo njemu posebno dragom pjesmom “Ključ života” jedinstvenog Olivea Dragojevića.

Dok su Istra i Pula u karanteni ekipa okupljena oko Kluba Kotač smještenom u Društvenom Centru Rojc iz dana u dan, redovito organizira partije domaćih DJ-a, koje prikazuju putem live streama. Osim toga svojim dnevnim emisijama / podcastovima sugrađanima opisuju stanje na cestama i olakšavaju dosta dramatične trenutke uzrokovane pandemijom.

Ljubitelji svjetske opere također mogu doći na svoje jer na stranicama Metropolitan Opera u New Yorku i Pariške opere otvara se virtualni svijet pravih umjetnika.

Zaista za svakoga ponešto. I zato #ostanidoma i uživaj!

 

Päntsdrunk – novi skandinavski trend koji ćete obožavati

Detalji i sitnice zbog kojih ćete se još bolje osjećati kod kuće

Biljke koje su najbolji čistači zraka za vaš dom

Samoizolacija – što činiti, a što ne?

Andrea Pavlović

glavna urednica

WordPress Ads